piece opalane gazem dolnego wypustu Keith

Piece opalane gazem dolnego wypustu

Jeżeli specyfikacje procesu obróbki cieplnej pozwalają na produkty spalania w strumieniu powietrza, to najbardziej ekonomicznym wyborem jest piec opalany gazem bezpośrednim. Jeśli w strumieniu powietrza nie są dozwolone żadne produkty spalania, wówczas preferowany jest opalany paliwem pośrednim lub piecem ogrzewanym elektrycznie. Nasze piece spełniają wymagania pirometryczne AMS 2750E, NADCAP AS7102, MILSPEC H6088, BAC 5621, Rolls Royce RPS 953 i DPS 1.700.

Piece opalane gazem opałowym opalanym paliwem gazowym mogą obniżyć koszty energii czterokrotnie. Reguła 219 AQMD zwalnia urządzenia do obróbki cieplnej z mniejszą niż 2 ilością ciepła Mio Btu na godzinę od uzyskania pozwolenia na zanieczyszczenie powietrza; jeżeli ilość dostarczanego ciepła przekracza 2 Mio Btu na godzinę, reguła 1147 AQMD określa granicę NOx wynoszącą 60 ppm dla pieców do obróbki cieplnej metali. Obróbka cieplna odlewów wymaga więcej wsadu ciepła niż obróbka cieplna blach aluminiowych, ale ładunki o wadze poniżej 2000 kg rzadko wymagają wkładu ciepła powyżej 2 Mio Btu na godzinę.

Bezpośrednie opalanie gazem:

Palniki gazowe opalają się bezpośrednio komorę grzewczą, skąd wentylator przenosi ogrzane powietrze do komory pieca.

Pośrednie opalanie gazem:

Ładunek jest podgrzewany przez konwekcję. Palniki gazowe nagrzewają gazoszczelną rurę do wypalania umieszczoną w strumieniu powietrza wytwarzanego przez wentylator. Gazy spalinowe są wydmuchiwane bezpośrednio do kanału. Komora pieca jest zaprojektowana jako system zejściowy, co oznacza, że ​​gorące powietrze dostaje się do górnej części komory i wychodzi na dno komory. Ta konstrukcja ma tę zaletę, że potencjalnie zimne powietrze (wchodzące przez zużyte uszczelki na dolnych drzwiach) jest najpierw wciągane do komory grzewczej, gdzie jest mieszane z powietrzem z komory pieca. Powoduje to większą jednolitość temperatury w komorze pieca.